Tuesday, 14 June 2011

Ayatul Kursi

Bermaksud: “Allah tidak ada  melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya); tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. Siapakah yang dapat memberi syafa’at di sisi Allah tanpa izin-Nya, Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya. Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar.” (Q.s.,al-Baqarah:255)


Peristiwa:


Ayatul Kursi diturunkan setelah Hijrah dan diiringi oleh beribu-ribu para malaikat disebabkan kehebatan dan kemuliaan Ayatul Kursi ini. Dengan itu, syaitan dan iblis mula menjadi gempar kerana adanya satu penghalang bagi perjuangan jahat mereka. Zaid Sabit diperintahkan oleh Rasulullah untuk menuliskan dan menyebarkan Ayatul Kursi tersebut.
Fadhilat:


Seseorang akan terpelihara dirinya dengan izin Allah dari godaan syaitan, sebarang kejahatan manusia, gangguan binatang buas yang memudaratkan diri serta keluarganya, memelihara harta-bendanya, jika mengamalkan dan membaca Ayatul Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas solat 5 waktu.


Jika diamalkan membaca sebanyak 18 kali setiap hari, mengikut keterangan dari kitab "Asraarul Mufidah", insya'Allah, akan dibukakan dadanya dengan pelbagai hikmah, dimurahkan rezeki yang halal, dinaikkan darjat seseorang itu dan dihormati serta terpelihara dari segala bencana.


Menurut penerangan Syeikh Abu Abbas, barangsiapa yang membaca Ayatul Kursi sebanyak 50 kali, lalu ditiupkan ke air hujan lalu kemudian diminum, insya'Allah dengan izin Allah dicerdaskan akal fikirannya.


Ayatul Kursi juga elok dibacakan sebanyak 100 kali di malam pertama berpindah rumah bagi mengelakkan gangguan-gangguan zahir dan batin.


Allah akan mewakilkan 2 para malaikat memelihara sehingga subuh bagi mereka yang membaca Ayatul Kursi ketika berbaring ditempat tidurnya.


Allah juga akan mengutuskan 70 000 para malaikat untuk memohon keampunan dan mendoakan mereka yang membaca Ayatul Kursi sebelum keluar dari rumah.


Mengikut hadis-hadis Rasulullah s.a.w. bersabda, bermaksud:


"Sesiapa yang pulang ke rumahnya serta membaca Ayat Kursi, maka, Allah akan hilangkan segala kefakiran di depan matanya."


Sabda baginda lagi:


"Umatku yang membaca Ayat Kursi sebanyak 12 kali pada setiap pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan menunaikan solat sunat 2 raka'at, maka, Allah akan memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar."


Di sini, telah diterangkan serba sedikit kelebihan membaca dan mengamalkan Ayatul Kursi. Ayatul Kursi adalah potongan ayat dari Surah Al-Baqarah;255, memang telah diperjelaskan tentang kelebihan mengamalkan ayat ini dalam kehidupan seharian kita.

2 comments:

  1. 50kali ke 50 hitungan? kurang faham la, was was rase la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. naza: kali ngan hitungan apa bezanya..?? kongsi skit..ilmu nie..

      Delete